Es pot conduir un cotxe de minusvàlid sense ser el titular del vehicle?
Es pot conduir un cotxe de minusvàlid sense ser el titular del vehicle?

Alguna vegada t'has fet la pregunta: Què passa quan fas servir el cotxe de minusvàlid pel teu ús personal sense ser el titular? La resposta és que estàs cometent un delicte i l'Agència Tributària està perseguint seriosament a tots aquells que s'aprofiten de les exempcions fiscals que comporta un vehicle adaptat amb exhaustives inspeccions. Si es detecta un ús fraudulent del vehicle, s'obliga a abonar l'import de l'exempció, és a dir l'impost de matriculació i els interessos de la demora.

La cosa canvia si el que condueix és un cònjuge del minusvàlid, només se salvarà de no perdre el dret d'estar exempt del pagament de l'impost de matriculació si també se li ha reconegut una minusvalidesa. En canvi, sí podrà utilitzar per a ús propi el vehicle del minusvàlid sense la presència de la seva parella. Així ho ha establert la Subdirecció General d'Impostos Especials i de Tributs sobre el Comerç Exterior del Ministeri d'Hisenda amb la modificació de la Llei de Seguretat Viària, que va entrar en vigor el 24 de maig del 2010.

 

Avantatges fiscals d'una persona amb minusvalidesa a l'hora de comprar un cotxe

Si és el titular del vehicle compta amb dos exempcions fiscals:

  • Està exempt de pagar l'Impost de Matriculació, però sempre que el seu grau de minusvalidesa superi el 33% i que el cotxe es destini a l'ús exclusiu del minusvàlid.
  • Té dret a un IVA súper reduït del 4%, però sempre que es donin els següents requisits: que el seu grau de minusvalidesa sigui superior al 33%, que tingui una minusvalidesa acreditada amb un informe mèdic i ha de sol·licitar aquest dret d'IVA súper reduït abans de matricular el cotxe.
Volver al listado