Vàlvules de pneumàtic: Què són? Quan he de canviar-les?
valvulas-neumatico

Les vàlvules dels pneumàtics són unes petites peces que es troben en cada roda i que s’encarreguen de mantenir l’estanquitat i la durabilitat dels pneumàtics entre els canvis de pneumàtic corresponents. Aquesta peça es veu sotmesa a molt moviment diari, per això és normal que es deteriori amb el pas del temps i especialment amb els canvis de temperatura. Les avaries més comunes són el desgast i les esquerdes, especialment per l’aire. Cal parar atenció a les vàlvules que tinguem segons el tipus de pneumàtic que utilitzem: pneumàtic d’estiu, pneumàtic d’hivern, pneumàtic 4×4 o pneumàtic all season.

Què és una vàlvula de pneumàtic?

La vàlvula del pneumàtic és el terme comú pel qual es coneix la vàlvula americana i serveix per a mantenir la pressió dels pneumàtics sota control. Aquesta petita peça, que moltes vegades ignorem per la seva grandària, està formada al seu torn per tres parts: el cos de goma o metall, el tub de la rosca interior i la rosca. Aquesta part està constantment sotmesa a esforç, per això és essencial revisar-la de tant en tant si no volem ensurts a la carretera. Una vàlvula mal ajustada podem identificar-la per la pèrdua de pressió sobtada d’algun dels teus pneumàtics.

Existeixen diferents tipus de vàlvula, que normalment recomanen els fabricants perquè funcioni a la vegada amb els teus pneumàtics. Les principals són les vàlvules de cautxú, que es destinen a les furgonetes; les vàlvules de cautxú d’alta pressió, pensades per a camions; les vàlvules de metall, també per a camions i finalment les vàlvules de pneumàtic, que poden ser de metall o de plàstic. A més les més usades són les horitzontals, perquè són compatibles amb els sensors i amb els sistemes de control de pressió del cotxe.

Quan és moment de reemplaçar la vàlvula d’un pneumàtic?

Un dels símptomes més clars de la necessitat de reemplaçar la vàlvula del pneumàtic, és que les rodes perden pressió ràpidament. És capaç de variar entre 0,2 i 0,7 bars a la setmana, la qual cosa deriva també en la deformació del pneumàtic. La vàlvula es deteriora amb el pas del temps, com moltes altres peces, en funció de la pressió a la qual se sotmeti, a la manera de conduir que duem a terme i a les llandes que adaptem.

Des de Grup Lesseps recomanem canviar la vàlvula per complet en cas de sospita de mal.

No hi ha una data exacta de caducitat, però és bona idea que canviem la vàlvula quan toc acanviar els pneumàtics estacionaris. Els de metall solen durar dues temporades, però els de plàstic caldrà canviar-los cada sis mesos. Un altre dels bàsics d’aquest pack és el tap enroscat de la vàlvula, que cuida la peça de pols, fang i altres factors que danyen la seva estanquitat.

valvula-neumatico-nuevo

On reemplaço una vàlvula de pneumàtic?

Sens dubte la forma més ràpida de canviar una vàlvula és acudint al teu taller de confiança. Ells trauran la roda i reemplaçaran la peça amb eines especialment dissenyades per a aquest fi. Després d’aquest canvi, a Grup Lesseps comprovaran si la pressió és correcta, a temps real. Recorda que és una peça molt econòmica, però determinant per a la teva seguretat.

Tornar al llistat