Quatre senyals que t’avisen que és hora de canviar els frens

Tots els sistemes de seguretat que incorpora el nostre cotxe són importants, però si n’hi ha un de realment decisiu per evitar l'accident i especialment quan aquest és imminent, és el sistema de frens.

Evitar xocar amb un altre vehicle, no atropellar a un vianant o no sortir-nos de la carretera dependrà en gran manera que puguem detenir-nos a temps amb seguretat. La perícia del conductor en aquests moments és fonamental, però si no va acompanyada d'un funcionament òptim del sistema de frens, la maniobra pot acabar en fracàs.

Un coneixement bàsic del funcionament d'aquest sistema ens ajudarà a interpretar possibles senyals d'avaria i a més, ens servirà per conscienciar-nos de la importància del manteniment.

Pren nota, a continuació coneixeràs quatre senyals que t'avisaran que és hora de canviar els frens.

 

1. Prolongació de la distància de frenada

L'augment en la distància de frenada es deu al desgast dels elements que ho conformen. Perquè la frenada sigui eficaç s’han de donar una sèrie de circumstàncies. En primer lloc que la transmissió de la força sigui idònia per a això tant el funcionament del servofrè com l’estat del líquid de frens juguen un paper fonamental, i en segon lloc que l'efectivitat del conjunt pastilla-disc, sabata-tambor sigui òptima. El manteniment periòdic d'aquests sistemes i la substitució de les peces deteriorades a temps ens pot evitar despeses majors en un futur o el que és més important, ens pot evitar un accident.

 

2. Pedal massa dur

Una avaria en el servofrè donarà lloc a un enduriment del pedal, si notes aquest símptoma porta el cotxe al taller al més aviat possible perquè un professional revisi aquest sistema.

 

3. Sorolls  i vibracions

Les vibracions poden deure's a diferents motius, desgast anormal de pneumàtics, rodaments de les rodes, alineament de la direcció, però quan són deguts al sistema de frens, poden ser deguts a una deformació dels discos de fre. Quan apareix un soroll en ells, pot ser degut al desgast o a un excessiu cristalitzament a causa de sobreescalfament de les superfícies. En tots dos casos és necessari substituir les pastilles.

 

4. Pedal de fre esponjoso

Encara que com dèiem al principi, el conductor es va acostumant al tacte del pedal, arriba un moment que aquest es torna excessivament esponjós. La causa es pot trobar en un líquid de frens molt deteriorat, fugides en el circuit de frens o un defecte en la bomba de fre o barrets forts. Els fabricants recomanen substituir aquest líquid cada 2 o 4 anys, ja que no es percep aquesta sensació d'inseguretat com ocorre amb altres elements.

En definitiva, com la resta de sistemes, un bon ús i un bon manteniment faran una conducció segura i còmoda. Recorda que aquests sistemes estan pensats per salvar vides!

Volver al listado