Raons principals per les quals vibra el volant del cotxe
Raons principals per les quals vibra el volant del cotxe

El volant és un dels components principals en un cotxe. Amb ell dirigim el vehicle i per tant el seu funcionament hauria de ser ideal. En ocasions podem notar algunes vibracions en el volant, les quals poden resultar incòmodes o que fins i tot suposin un veritable problema per al nostre vehicle i, per tant, per a la nostra seguretat. A continuació, veurem algunes de les possibles causes de les vibracions en el volant.

1. Els pneumàtics

En la majoria d'ocasions que sorgeix aquest problema, sol estar relacionat amb els pneumàtics. Són el punt de contacte amb el terra i el seu estat afectarà directament al que ens transmet el volant. D'aquesta manera, si tenim uns pneumàtics amb desgastos desiguals en l'eix davanter o algun altre defecte o malformació, ho notarem amb una vibració rítmica que augmenta conforme anem més ràpid. Un altre factor pot ser el desequilibri dels pneumàtics, en aquest cas la vibració només seria a una velocitat o rang de velocitats determinats. La solució seria tan fàcil com fer un equilibrat.

2. La direcció i la suspensió

La direcció és un altre dels motius freqüents per la qual ens vibra el volant, doncs està connectada directament al volant. També la suspensió, que tracta d'esmorteir la carrosseria del vehicle. Per tant, si tenim la direcció desalineada o una geometria de la suspensió inadequada podrien sorgir aquestes molestes vibracions (a més d'un pitjor comportament). En aquest cas també és recomanable fer una visita al taller per solucionar-ho.

3. Les juntes homocinètiques

Les juntes homocinètiques dels cotxes s'encarreguen d'unir els paliers amb els seus extrems. D'aquesta forma, s'aconsegueix transmetre el gir del motor a les rodes permetent que suspensió i adreça treballin adequadament. Aquí també pot haver-hi desgast, ja que les manxes o guardapols són de goma. Si es rallen hi haurà pèrdues del greix que lubrica aquestes juntes i per tant existirà un major fregament i provocarà les vibracions.

4. El rodament

Un rodament o conjunt de galleda-rodament en mal estat també pot causar vibracions en el volant. Són més difícils de detectar perquè poden aparèixer i desaparèixer. De vegades poden sorgir al frenar i per tant confondre’s amb un problema de discos de fre. Per distingir-ho, les vibracions de vegades vénen acompanyades d’un brunzit. La solució és canviar el rodament o la galleda, fixant-se de si també està danyat el muntant o eix.

5. Els amortidors

L'últim element que podria causar vibracions en el teu vehicle són uns amortidors en mal estat. També poden afectar a la conducció i al desgast de pneumàtics i silentblocks. Si pensem que la causa poden ser aquests últims convé revisar també amortidors i copel·les, doncs podrien ser la veritable causa de les vibracions.

El nostre automòbil és una màquina complexa amb una infinitat de peces i mecanismes. Els motius anteriors són alguns dels principals causants de les vibracions del volant, però pot haver-hi moltes més causes. Serà de gran importància mantenir la direcció i la suspensió en bon estat i visitar a un professional si no sabem la causa o si el problema no remiteix.

Volver al listado