Saps per què pot fallar una bateria?
Saps per què pot fallar una bateria?Les temperatures extremes, els trajectes curts o l’antiguitat del vehicle influeixen negativament en el seu estat.

Per a la majoria dels conductors la bateria d'un vehicle passa totalment desapercebuda fins que el motor no arrenca, una situació que es dóna amb més freqüència en els mesos freds i plujosos propis de l'hivern.

Si no tenen coneixements, el més recomanable és apropar-se fins un taller professional per substituir-la, ja que es requereixen eines adequades i coneixements específics a causa de la interconnectivitat amb altres components elèctrics al cotxe. Perquè si s'interromp l'alimentació entre la bateria i el sistema informàtic d'un cotxe, per exemple, les dades en les unitats de control i en els sistemes d'informació i entreteniment podrien perdre’s. Això vol dir que probablement seria necessari reprogramar components electrònics com la ràdio i les finestres.

Pel que fa als motius pel quals una bateria pot fallar, comencem per les temperatures extremes, especialment amb l'arribada del fred, ja que aquest pot provocar que la bateria perdi potència d'arrencada. Lamentablement, el problema se sol detectar quan el vehicle deixa d'arrencar, però és possible evitar els problemes d'arrencada si no s'aparca el cotxe al carrer, sempre que sigui possible, i comprovar l'estat de la bateria amb regularitat en un taller.

D'altra banda, també hi ha el fet que quan un cotxe està apagat també consumeix bateria. Certs sistemes, com alarmes, tancaments o funcions ‘Keyless-go' i de navegació necessiten electricitat fins i tot quan el cotxe està apagat, i tot això contribueix a què es descarregui la bateria.

Per això, si un vehicle està aturat en un garatge durant diverses setmanes, és molt probable que no arrenqui (més encara si es tracta d'un cotxe antic). Per posar-hi remei, es recomana conduir el cotxe un cop a la setmana durant almenys deu minuts, ja que aquests trajectes recarreguen de nou la bateria contribuint a evitar problemes d'arrencada.

Així mateix, els trajectes curts també influeixen de manera significativa en la vida útil de la bateria. I és que quan el propietari del cotxe només recorre distàncies curtes, la bateria no arriba a carregar-se completament. Així, per evitar un balanç energètic negatiu, es recomana realitzar un trajecte llarg amb el cotxe com a mínim un cop al mes perquè l'alternador pugui recarregar la bateria.

Finalment, a mesura que el vehicle envelleix, la potència de la bateria pot reduir-se a causa de la corrosió, sulfatació i el propi pas del temps. Aquests aspectes dificulten la càrrega adequada. "Per garantir el bon estat de la càrrega i el rendiment, els conductors han de comprovar les seves bateries amb regularitat per garantir el bon estat de la càrrega i el rendiment.

Si alguna vegada us quedeu sense bateria, podeu demanar a un altre vehicle que us assisteixi, interconnectant les bateries. Aquest és un pas a pas de com col·locar les pinces entre dos vehicles de manera correcta:

– És molt important que el vehicle que està en bon estat i el que cal arrencar tinguin el motor apagat.
– S'ha de connectar una de les pinces vermelles del cable vermell al born positiu (+) de la bateria descarregada.
– Connectar la pinça vermella de l'altre extrem del cable vermell, al born positiu (+) de la bateria carregada.
– La pinça negra corresponent al cable negre s'ha de connectar primer al born negatiu (-) de la bateria carregada.
– L'altre extrem del cable negre s'ha de connectar a una zona sense pintura del bastidor del vehicle en el compartiment del motor del vehicle a arrencar.

Volver al listado