Un 17% dels conductors reconeix haver comès delictes contra la seguretat viària el 2017
Un 17% dels conductors reconeix haver comès delictes contra la seguretat viària el 2017

Més de 4,5 milions de conductors afirmen haver realitzat alguna vegada conductes delictives al volant a Espanya, com ara conduir sota els efectes de l'alcohol o les drogues, anar a més de 200 quilòmetres per hora per una autopista o circular sense permís de conduir. Són els homes (84%) i els joves els que més reconeixen haver comès un delicte de tipus vial.

Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi "Delictes i criminalitat viària a Espanya. Evolució de la delinqüència contra la seguretat viària (2012-2015) ", realitzat per Fundació Línia Directa en col·laboració amb Fundació Espanyola per a la Seguretat Viària que ha estat presentat el 24 d'abril pel director general de l'entitat, Francisco València.

L'estudi, a part d'analitzar gairebé 600.000 judicis per delictes contra la seguretat viària, inclou una enquesta a 1.700 conductors on s'han tret resultats molt sorprenents.

 

S'ha realitzat una enquesta a 1.700 conductors

El sondeig realitzat per la Fundació també indica que un 63% dels conductors s'han sentit en perill per un presumpte delicte viària, sobretot per conducció temerària (38%).

L'estudi també revela que un 35% de conductors desconeix que pot anar a la presó per una qüestió relacionada amb la seguretat viària i destaca que un 83% no sap quina taxa d'alcohol i quin límit de velocitat és delicte, una dada que demostra que hi ha un greu problema amb la conscienciació en aquests temes.

Altres tipus de penes habituals que s'han pogut comprovar en l'estudi són conduir sense carnet (27%), provocar un greu risc per a la conducció (7%) o negar-se a realitzar les proves d'alcoholèmia o de drogues (3,5%) . La població reclusa per aquests delictes ronda en l'actualitat les 1.200 persones, sent la conducció sense carnet (39%) i l'homicidi imprudent (22%) dels casos més habituals.

 

A favor de les penes de presó

D'altra banda, un 83% dels conductors afirma que la justícia no és igual per a tots i un 19% imposaria penes més dures a personatges famosos com a mesura 'exemplificadora'. A més, el 91% dels automobilistes està a favor de les penes de presó per delictes a la carretera i només un 13,7% aposta per endurir-les.

A Espanya, només el 1,36% dels conductors ha estat condemnat per un delicte contra la seguretat viària en els últims 4 anys. En aquest sentit, Múrcia, Galícia i Balears, són les regions que superen amb més comoditat la mitjana espanyola. A la banda contrària, es troben Extremadura, Aragó i Cantàbria, amb índexs molt inferiors a la mitjana espanyola.

Segons l'estudi, els espanyols reclamen incloure altres tipus de delictes, entre els quals destaca no portar els nens amb sistema de retenció infantil (60%). També pensen que s'hauria d'incloure com a delicte la conducció manipulant el mòbil (40%); les taxes superiors a zero d'alcohol (34%); i conduir sense assegurança (43%).

Volver al listado