Un de cada quatre accidents de trànsit és per la son
Un de cada quatre accidents de trànsit és per la son

A Espanya es calcula que un 70% sofreix insomni o apnea del son, encara que moltes d'aquestes persones no ho saben, sofreixen algun trastorn de la son. Això provoca que s'interrompi la respiració al llarg del somni provocat en certa mesura per l'estrès, els horaris de treball irregulars, etc.

Per això, l'aparició d'insomni i dèficit de somni és la primera causa d'accidents de trànsit que provoca entre el 20% i el 25% de la sinistralitat al volant.

Des de la pàgina web circularseguro.com proposen uns consells per evitar quedar-se dormit al volant:

 • Hem de dormir bé cada nit, invertint el temps necessari a descansar correctament i no sentir somni a cap moment de l'endemà. S'aconsella dormir entre set i nou hores.
 • Cal anar amb compte amb els medicaments que puguin produir somnolència, com antihistamínics, relaxants musculars, antidepressius, etc. Per això, sempre cal llegir el prospecte i assegurar-nos.
 • Cada persona té el seu propi rellotge biològic diari amb el qual sent son a certes hores, evita agafar el cotxe a les hores que normalment estaríem dormint.
 • A part que la legislació prohibeix consumir alcohol o drogues si vas a conduir, el consum d'aquestes substàncies provoca disminució de la nostra agudesa visual, capacitat d'atenció i velocitat de reacció, provocant-nos fins i tot son.
 • Quan ens està entrant son, el millor és no insistir, ni arriscar-se a seguir conduint. Quan això succeeix aparca en una zona segura i amb vigilància, i intenta dormir uns 20 o 30 minuts.
   
 • Hem de ventilar bé l'interior cotxe, ja que en un habitacle poc ventilat es disminueix la quantitat d'oxigen i augmenta la quantitat de diòxid de carboni, fruit de la respiració, fent que ens adormim. També és adequat portar una temperatura còmoda que tiri a una mica de fresc.
   
 • Evitar menjars copiosos, pesats i amb molt de greix i optar per un menjar més lleuger i frugal perquè el nostre cos no s'adormi.
   
 • Hem de parar cada dues hores o 200 km per estirar les cames, fer una passejada i beure alguna cosa. D'aquesta manera, trenquem la rutina i monotonia que suposa conduir. Està comprovat que després d'estar més de quatre hores seguides conduint la capacitat de reacció disminueix gairebé a la meitat.
   
 • Estar sempre hidratats. És recomanable portar una ampolla al cotxe per beure de tant en tant i reactivar-te.
Volver al listado